Primii pasi in lumea albinelor
Draga apicultorule incepator,
Cererea de miere si produsele sale adiacente este in continua crestere, costurile continuand insa sa fie destul de mici. Din pacate in Romania consumul de miere este unul destul de redus in comparatie cu cel din celelate tari europene. Un roman consuma in medie cam 100 gr de miere pe an.Dar acest lucru nu trebuie sa te descurajeze. Romanii nu au inca atat de dezvoltata conceptia referitoare la viata sanatoasa bazata pe o alimentatie sanatoasa. Practicand apicultura poti ajuta la schimbarea acestei mentalitati.
De exemplu s-a abrobat deja o lege referitoare la consumul de miere in scolii in scopul educarii tinerei generatii cu privire la beneficiile mierii. Dar inainte de a pornii in lumea minunata a albinelor este bine sa stii anumite lucruri. Este adevarat ca vei invata multe din propria experienta dar este bine pentru albinele tale sa nu faci prea multe greseli.
Intepaturile de albine
Inainte de a transforma apicultura intr-un hobby sau o sursa de venit, tine minte ca albinele inteapa. Albinele sigur te vor intepa pe tine si chiar pe membrii familiei tale. Pentru majoritatea oamenilor intepatura de albina nu este una foarte periculoasa- poate provoca o durere mai mare sau mai mica si un oarecare discomfort. Pentru altii cam 0,4 % din populatia globului intepatura de albina se poate dovedi a fi letala deoarece persoana respectiva poate intra in soc anafilactic. De obicei exista o serie de indicatori care arata daca o persoana este alergica la albine, dar exista cazuri cand o persoana care nu stie ca este alergica poate fi intepate.Astfel este normal ca zona intepata sa se umfle un pic, dar daca zona respectiva se umfla exagerat de mult, daca apar mancaturi pe corp in zone situate la distanta mare de zona intepata sau probleme de respiratie atunci este cazul sa itt faci griji. Daca esti inepat de o albina indepartati cu grija acul printr-o miscare gen periere si apoi aplicati o compresa rece.
Cum poti acumula mai multe cunostinte despre albine?
Cititul cartilor si al revistelor de specialitate este o metoda excelenta de a fla o multime de informatii noi despre albine. De altfel este ideal daca ai si acces la internet pentru a consulta site-urile si forumurile de specialitate. Totusi oricat de mult ai citi tot nu vei putea face fata asaltului de emotii care are loc in momentul in care deschizi pentru prima data capacul unui stup si vezii mii de albine misunand de colo-colo. Daca ai posibilitatea ar fi bine sa insotesti mai intai un apicultor cu experienta pentru a vedea modalitatea de lucru. Ai fi ca un fel de ucenic.Este important sa inveti cum sa deschizi corect un stup si cum sa scoti afara ramele fara a deranja prea mult albinele. In acest fel iti faci un bine si tie dar si lor. Foarte important este sa inveti cum sa diferentiezi albinele lucratoare de trantori si de matca. Noi iti punem aici cateva poze dar crede-ne nimic nu se compara cu experienta proprie. E usor sa faci diferenta in poze dar in momentul in care te uiti in stup si vezi mii de albine zumzaitoare e cu totul altceva.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu