sâmbătă, 13 august 2011

Apicultorul incepator


Ce trebuie sa faca un apicultor incepator?



Cum invat?

Aceasta reprezinta o problema foarte important pentru un incepator. Exista foarte multe informatii la dispozitie dar din pacate multe dintre sunt fie prea succinte fie gresite iar altele sunt scrise intr-un limbaj mult prea academic. Exista foarte multe pareri referitoare la unul si acelasi lucru, asa ca ce ar trebui sa creada un apicultor incepator? Important este sa cititi cat mai multe carti, articole si reviste si sa incercati sa alegi doar acele informatii care sunt date de experti in domeniu.

Cartile

Majoritatea oamenilor apeleaza la carti atunci cand doresc sa se documenteze. Multe asociatii apicole au biblioteci dar veti gasi si carti de apicultura prin librarii sau de vanzare pe internet. Din pacate multe carti de apicultua contin greseli si multe dintre ele sunt plagiaturi ale altora mai vechi. Alte carti sunt scrise de persoane care au foarte putina experienta in acest domeniu. Daca ai doi stupi nu inseamna ca esti expert in apicultura si poti automat sa scrii o carte de specialitate prin care sa dai sfaturi altora. Cel mai bine ar fi sa cautati acele carti care sunt recomandate de catre Asociatiile de Apicultori fie din Romania, fie din strainatate.

Internetul

La fel ca si in cazul cartilor, exista multe site-uri care sunt dedicate apiculturii. Cel mai bine ar fi totusi sa consultati site-urile romanesti deoarece acestea sunt mult mai relevante in ceea ce priveste tipul de apicultura practicat la noi in tara. De exemplu in tratarea diverselor boli ale albinelor se utilizeaza tratamente diferite de la o tara la alta.

Reviste de specialitate

Majoritatea revistelor apicole au o tematica generale si cuprind articole pentru incepatori. Noi recomandam revista "Lumea Apicola" care apare de 4 ori pe an.

De unul singur

Este destul de greu sa obtii cele mai noi informatii in domeniu daca nu te documentezi. Este foarte bine sa lucrezi pe cont propriu dar este bine sa ai cu cine sa iti impartasesti ideile si parerile, asa ca ar fi excelent daca ai putea apela la un apicultor experimentat.

Este bine sa fii membru intr-o asociatie?

Raspunsul este fara nici o ezitare da. In trecut era posibil de practicat asa numita "apicultura individuala", in cadrul careia apicultorii obisnuiau sa puna trei caturi in Aprilie si sa le dea jos in luna August fara a storce miere de loc. Adesea daca albinea nu dadeau miere nu erau hranite, iar daca dadeau primeau hrana si cam in asta consta toata ingrijirea lor pana in luna Aprilie a anului urmator. In zilele noastre acest lucru nu mai este posibil, asa ca apicultorul modern trebuie sa aiba mult mai multe cunostinte si sa fie mult mai responsabil. Este mult mai usor sa inveti atunci cand esti parte a unui grup organizat.

Ce cunostinte ar trebui sa am pentru inceput?

Cunostinte de baza

Orice apicultor trebuie sa stie care este ciclul de viata al fiecarui tip de albina din stup. Acest lucru il ajuta sa inteleaga problemele cu care se confrunta stupul si sa isi dea seama cand albinele sale sunt pe cale sa roiasca. Roitul este un proces natural al oricarui stup, asa ca trebuie sa intelegi si sa stii cum functioneaza ciclul de viata al unei matci pentru a putea pune in aplicare diversele tehnici anti-roit existente.

Bolile albinelor

Albinele ca orice alta creatura de pe pamant sufera de diverse boli. Un apicultor trebuie sa le cunoasca si sa le identifice la timp pentru a le putea trata. Cele mai importante boli sunt Loca Americana si Loca Europeana. Acesta boala este destul de greu de identificat de catre apicultori si multi dintre ei cand se confrunta cu o epidemie de Loca nu stiu exact ce se intampla. Daca un apicultor nu face nimic pentru a trata indivizi infectati, atunci acestia vor imbolnavi si pe cei sanatosi. Cel mai important lucru este recunoasterea simptomelor bolii. Este foarte important sa faceti deosebirea dintre un puiet bolnav si unul sanatos. Totusi nu va ingrijorati, aceste boli nu mai sunt atat de larg raspandite cum erau in trecut. 

Loca Americana
Loca americana

O alta boala intalnita in fiecare stup este varoa. Este foarte important sa cunoasteti ciclul de viata al albinelor pentru a aplica diferitele tratamente. Monitorizarea este foarte importanta pentru a vedea daca tratamentul aplicat are rezultate. Pentru a afla mai multe despre bolile albinelor acceseaza sectiunea site-ului dedicata acestui aspect.

Albina infestata cu varroa
Albina infestata cu varroa

Ce echipament imi trebuie ?

Pentru inceput nu este nevoie sa achizitionati echipamente sofisticate sau care sunt utilizate rar chiar si de apicultorii experimentati. Iata cam ce ar trebui sa cumparati pentru inceput.

1. Costumul

Acesta este cel mai important din echipamentul necesar unui apicultor. Multi apicultori cu experienta lucreaza in stupina fara nici un fel de protectie dar in general acest lucru este destul de periculos si deloc recomandat unui incepator. Nu fiti curajosi unde nu e cazul. Chiar si asa nu cred ca sunt multi amatori de o intepatura in cap sau intre ochi. Pentru un incepator sunt de recomandat acele costume care au buzunare largi in fata. Costumul trebuie sa aiba mansetele elastice si valul si palaria detasabile. Cateva informatii suplimentare:

a. asigurati-va ca pantalonii sunt bagati in sosete pentru a impiedica patrunderea albinelor

b. Manusile de cauciuc sunt destul de bune. Dar nici un tip de manusa nu ofera protectie maxima impotriva intepaturilor.

c. Manusile stanjenesc destul activitatile pe care le desfasurati si in anumite situatii veti fi nevoit sa la dati jos. 

Costum de protectie pentru apicultori 

Costum de protectie pentru apicultori

2. Afumator

Cumparati unul de calitate pe care sa il puteti manevra usor.

3. Lazi pentru stupi

Prima intrebare este ce fel de lazi sa cumparati. La ora actuala pe piata exista aproximativ sase tipuri de stupi. De multe ori apicultorii incepatori si-au inceput activitatea cu un anumit tip de stup, pe care apoi l-au urat de-a dreptul si au continuat cu un alt tip. Sunt multe lucruri care influenteaza un apicultor incepator in achizitionarea tipului de stup: pretul, materialul, sfaturile primite si ceea ce a citit. Multi au inceput sa practice apicultura ca urmare a faptului ca au mostenit sau primit niste familii de albine. Daca sunteti in aceasta situatie ar fi bine sa nu schimbati lazile in care sunt albinele pana nu castigati suficienta experienta.

Inainte de a lua o decizie pe care s-ar putea sa o regretati incercati mai multe tipuri de lazi si vedeti care va este mai la indemana. La ora actuala majoritatea lazilor sunt confectionate din lemn de brad. Totusi in ultima vreme au inceput sa se utilizeze si alte materiale. Au aparut lazi din poliestiren. Dar inainte de a le folosi asigurati-va ca sunt compatibili cu cei de lemn si mai ganditi-va la faptul ca nu pot fi arsi ca si cei de lemn daca familia gazduita in interior sufera de Loca. Inainte de a-i cumpara ar fi bine sa reflectati asupra avantajelor si dezavantajelor prezentate de astfel de stupi.

Lada este doar o "unealta" a apicultorului, deoarece albinelor nu prea le pasa unde locuiesc. Ele isi fac la fel de bine treaba si in scurbura unui copac si intr-un stup modern. Daca ati avea un alt hobby, cum ar fi de exemplu fotografia sau tenisul probabil ca v-ati alege aparatul sau racheta cu multa grija. La fel trebuie sa procedati si in cazul lazilor pentru stupi. Asadar, fiti atenti! 

Ar fi bine ca la inceput sa va faceti singuri lazile pentru a va familiariza cu partile lor componente. Lazile pot fi construite destul de usor daca aveti un minumum de unelte de tamplarie si un pic de pricepere. Totusi nu ar strica sa va informati putin inainte. Desene cu partiele componente ale stupilor sunt la dispozitia dumneavoastra fie in carti, fie pe internet sau in reviste. Probleme ridica doar construirea interiorului, exteriorul este destul de usor de realizat. Cel mai bun material pentru stupi este lemnul de brad. Puteti utiliza si alt tip de lemn dar ar fi bine sa il evitati pe cel de calitate inferioara. 

Stup vazut din exterior

Albinele

Tipul de lada si soiul de albine din interiorul sau produc mai multe dispute in randul apicultorilor decat orice alt subiect. Totusi nu va speriati, rezolvarea este una simpla. Albinele prolifice au nevoie de mai mult spatiu pe cand cel mai putin prolifice de un spatiu mai restrans. Nu va lasati inselati de ideea ca capacitatea matcii de a depune oua este direct proportionala cu numarul de albine si in consecinta cu cantitatea de miere produsa. 

Apis mellifera carpatica este albina romaneasca, o subspecie a albinei melifere europene. Culoarea lor, capacitatea de reproducere a matcii, frugalitate (cat mananca), comportamentul pe faguri si in ultima instanta temperament pot varia de la o familie la alta.

Este bine ca un apicultor incepator sa aiba in grija la inceput u roi pe 3-5 rame. Nu este bine sa va hazardati si sa va cumparati vreo 40 de familii, cand dumneavoastra nu aveti nici un pic de experienta. Riscati ca in primavara urmatoare sa nu mai aveti nici o albina. Este mult mai usor pentru un incepator sa aiba in grija o colonie mica. Dar aveti grija, albinele nu asteapta dupa dumneavoastra. Asa ca documentati-va din timp caci micul roi se va transforma in curand in familie- si nu una oarecare, ci una mare, zumzaitoare si cu tot felul de probleme. 

Daca cumparati albine aveti grija ca acestea sa fie sanatoase. Din aceasta cauza ar fi bine sa plecati la "cumparaturi" alaturi de un apicultor experimentat.

Alte unelte necesare

Daca nu intentionati sa depasiti stadiul de hobby. Nu aveti nevoie de cine stie ce unelte soficticate. Totusi ar fi bine sa aveti hranitoare pentru albine, deoarece ele trebuie hranite, mai ales primavara devreme sau cand conditiile meteo sunt nefavorabile lungi perioade timp. 

Pentru cei care sunt interesati sa atinga statutul de producator si distribuitor de miere, atunci e nevoie de unele putin mai sofisticat.

Intepaturile

Veti fi intepati. Este un lucru cert. Nu se poate apicultura fara intepaturi. Chair daca luati toata masurile de prevedere atunci cand lucrati in stupina, tot veti fi intepat accidental. Umflarea la locul intepaturii este ceva normal si nu inseamna ca aveti o reactie alergica. De obicei cu cat o zona este mai moale cu atat mai mult se va umfla. Logic ar fi sa va acoperiti capul de fiecare data cand sunteti in preajma stupului si sa afumati intotdeauna o familie atunci cand doriti sa lucrati in stup. Daca purtati inele mai bine le dati jos, atunci cand lucrati in stupina.

Febra albinelor

Acum ca microbul v-a prins, s-ar putea ca entuziasmul sa va intunece ratiunea. Apicultura este un domeniu atat de fascinant, incat este de inteles dorinta incepatorului de a avea cat mai multe familii. E bine sa inmultiti albine, dar este o mare prostie sa va dubalti efectivele inainte de a invata macar elementele de baza ale apiculturii. Este bine sa intelegi exact ce se petrece in interiorul stupului, inainte de a va apuca sa va extindeti. Ar fi pacat sa ramaneti fara albine.

Concluzii

Multi oameni se apuca de apicultura dupa ce ies la pensie, spunand ca au vrut intotdeauna sa practice apicultura, dar nu au avut timp. Nu dorim sa discriminam pe nimeni, dar este mult prea tarziu. Sunt atat de multe de invatat incat practic ai nevoie de o viata intreaga. Asa ca daca doriti sa va apucati de apicultura, nu asteptati pensia. Incepeti acum. Altfel va privati de multa placere si de multe ore de relaxare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu