Analiza mierii
Libertatea comertului cu produse alimentare naturale de calitate, protectia alimentatiei si sanatatii publice precum si asigurarea competitivitatii produselor alimentare se inscriu pe lista obiectivelor comisiilor internationale in domeniul alimentatiei si sanatatii publice.Acestea, alaturi de evolutia noilor metode de analiza si a echipamentelor de laborator de inalta performanta, au determinat Uniunea europeana si nu numai (comisiile internationale de specialitate ale F.A.O. / O.M.S. – Codex Alimentarius) si Uniunii Europene – Comisia U.E. pentru Alimentatie) sa impuna noi conditii de garantie pentru produsele alimentare de origine animala, ceea ce presupune respectarea unor cerinte foarte stricte de calitate.
„Industria” mierii (care intra in aceasta categorie) se confrunta cu noi exigente si aceasta datorita sensibilitatii ei la o serie de „factori de agresiune”, si anume:
- poluarea mediului ambiant,
- nerespectarea tehnologiilor corecte de crestere si tratare a familiilor de albine,
- conditiile de productie,
- adaosurile de falsificare.
- modificarea pretului (la achizitie si respectiv desfacere),
- iar in unele cazuri (in functie de gravitatea situatiei) respingerea lotului si refuzul comercializarii lui pe piata interna si internationala.
- international de catre comisia F.A.O. / O.M.S. – Codex Alimentarius Standard,
- regional (european) de catre Comisia Uniunii Europene pentru Alimentatie – Directivele C.E.
- national de catre Ministerul Agriculturii, Ministerul Sanatatii si A.C.A. Romania prin: I.C.D.Apicultura, respectiv Complex Apicol – Standarde nationale, Standarde de Firma, Legi, Ordine ale ministerelor de resort.
- natura, originea si compozitia mierii;
- reguli privind igiena mierii (sub forma Regulilor de Buna Practica) ;
- parametrii de calitate;
- controlul oficial al calitatii mierii;
- ambalarea si materialele cu care vine in contact mierea;
- etichetarea ambalajelor;
- depozitarea mierii;
- contaminantii mierii:
- Limitele maxime admise pentru metale grele (plumb, cadmiu, zinc, fier, mercur);
- – Limitele maxime admise pentru pesticide;
- Limitele maxime admise pentru substantele medicamentoase de uz veterinar (in particular antibioticele) in miere; – metode generale pentru analiza contaminatilor.
In tabelul 1: prezentarea comparativa a celor mai importanti parametri de calitate (caracteristici fizico–chimice) prevazuti de nromativele europene si internationale precum si valorile impuse de catre acestea.
Tabelul 1 PARAMETRII DE CALITATE PENTRU MIERE (caracteristici fizico–chimice)
Parametrul | EU Standard (European Honey Directive of the European Honey Commission) International Standard | (Codex Alimentarius Standard of F.A.O. / O.M.S Commission) |
Continutul de apa, % (g/g), maxim | 21 g /100 g | 21 g /100 g |
Zahar direct reducator, exprimat in zahar invertit, (%, g/g), minim | ||
Miere de flori | 65 g / 100 g | 65 g / 100 g |
Miere de mana | 65 g / 100 g | 45 g / 100 g |
Zahar usor hidrolizabil, exprimat in zaharoza, (%, g/g), maxim | ||
General | 5g/100g | 5g/100g |
Miere de mana | 10g/100g | 15g/100 g |
Miere de salcam, lavanda, lucerna, portocal, rozmarin si dulcisor | 5g/100g | 15g/100 g |
Substante insolubile in apa, % (g/g), maxim | 0,1g/100 g | 0,1g/100 g |
Continutul de elemente minerale – cenusa, (%, g/g), maxim | ||
General | 0,6 g/100g | 0,6 g/100g |
Miere de mana | 1g/100 g | 1,2 g/100g |
Continut de HMF, mg/kg, maxim | 10 mg/Kg / (40) | 10 mg/Kg / (40) |
Indicele de culoare, mm pe scara Pfund | ||
Miere de salcam, maxim | 12 | 12 |
Miere de mana, minim | 65 | 65 |
Este importanta cunoasterea acestor parametri de calitate dar si a cauzelor care determina modificarea valorilor lor si care conduc la nerespectarea unor clauze contractuale – datorita deprecierii calitatii acestui produs apicol.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu