sâmbătă, 13 august 2011

Pastura


Pastura

Pastura nu este altceva decat polenul recoltat de albine si depozitat in faguri, unde sub influenta temperaturii, a umiditatii, a conditiilor anaerobioza si a florei microbiene din stup este transformata, prin reactii enzimatice, intr-un produs cu conservabilitate si digestibilitate crescuta.

In momentul in care polenul este adus in stup de albinele culegatoare, este depozitat in stup. Pastura este hrana de baza a albinelor tinere denumita si "painea albinelor", pastura are o compozitie mai scazuta decat polenul in prograsimi, proteine si mai bogata in zaharuri si acid lactic permitand astfel o conservare mai buna, fara a se observa modificari majore, cantitative sau calitative.
Invelisul extern al polenului, exina, este distrus, determinind asimilarea mai usoar de catre organism.

Pastura este recomandata in aceleasi afectiuni ca si polenul; efectul sau terapeutic este insa mai puternic si se obtine in timp mai scurt.
Pastura poate fi recoltat prin taierea celulelor, rama asezandu-se orizontal cu speteaza de jos spre lucrator. Cu ajutorul unui cutit cu o lama subtire si bine ascutita se taier orizontal randul de jos de celule cu pastura, cat se poate mai aproape pe baza celulelor. Apoi fiecare rand este sectionat pe verticala si oblic spre speteaza de sus a ramei, iar marginea inferioara a randului de celule se indoaie inspre lucrator.
O alta metoda de a obtine pastura o putem avea prin taierea in fasii a fagurelui, se aseaza pe o masa in pozitie orizontala si apoi se sectioneaza longitudinal prin mijlocul fiecarui rand de celule. Pastura se scoate din celule prin scuturare, iar cantinatea care adera de peretii celulei se scoate cu ajutorul unei andrele.
Pastura este folosita in stupina, in industria farmaceutica, in special pentru obtinerea vitaminelor naturale. De asemenea se mai intrebuinteaza si in medicina pentru tratarea a o serie de maladii ale sistemului nervos, endocrin şi în avitaminoze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu