sâmbătă, 13 august 2011

Mierea


Mierea de albine



Mierea este un aliment dulce produs de albine pe baza nectarului extras din flori. Mierea este mai dulce ca zaharul fiind utilizata pe post de indulcitor, fiind un ingredient important al artei culinare.

Colectarea mierii este o activitate care se practica intens inca din timpurile antice. Se spune ca inca de acum 10000 de ani mierea era parte din dieta omului. In Egiptul anitc mierea era utilizata atat pentru producerea diverselor deserturi dar si pentru imbalsamarea cadavrelor. Pentru romani mierea era atat de valoroase incat de multe ori era utilizata in loc de aur pentru plata taxelor. Greci utilizau mierea pentru a trata inflamatiile si taieturile. Tot ei considerau ca mierea este mancarea zeilor si drept urmare o utilizau pentru a duce ofrande acestora. Populatia Maya din America de Sud utiliza mierea in scopuri culinare. Chiar si in Evul Mediu, cand majoritatea bolilor erau considerate un semn al pedepsei divine si drept urmare prea putin tratate, mierea era utilizata pepost de medicament. Din pacate mierea nu a mai fost utilizata ca medicament dupa al doilea Razboi Mondial ca urmare a aparitiei antibioticelor.

In Biblie atat in Vechiul cat si in Noul testament exista numeroase refrinte la miere. Pentru hindusi mierea reprezinta unul din cele cince elixire ale imortalitatii. Pentru evrei mierea este simbolul noului an. La masa traditionala de Anul Nou, bucatele de mere taiate sunt inmuiate in miere pentru a aduce un an nou fericit. Pentru budisti mierea este foarte importanta mai ales in cadrul festivalului Madhu Purnima, ce se celebreaza in India si Bangladesh. Adeptii coranului sustin ca profetul Mahomed a recomandat consumul de miere in scopuri terapeutice. 

In compozitia mierii intra: apa, carbohidrati, fructoza, glucoza, sucroza, proteine, aminoacizi, vitamine si diverse minerale. 

Mierea are numeroase beneficii terapeutice. Mierea are proprietati antiseptice si antibacteriale, care au fost recent explicate pe cale stiintifica. Activitatea redusa a apei in miere duce la formarea osmosezei si trep urmare actioneaza ca si antiseptic fiind asadar un tratament bun pentru durerile legate de intestine. 

Valorile nutritive ale mierii sunt extrem de importante. Pe langa carbohidrati mierea mai contine si polifenoli. Acesti antioxidanti ajuta la prevenirea si tratarea anumitor boli de colon, ajutand in acelasi timp la intarirea sistemului imunitar si la reducerea nivelului colesterolului.

Trebuie stiu ca mierea este un alimente miraculos care nu expira niciodata. Se spune ca arheologii au gasit in mormintele egiptene borcane cu miere vechi de 2000 de ani. Cand le-au deschis si au gustat mierea din interior, aceasta era inca dulce si aromata. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu