sâmbătă, 13 august 2011

Intrebari esentiale


Intrebari esentiale despre apicultura



1. Cat costa un stup cu o familie de albine in el?
Un stup cu o familie de albine in el costa intre 200 si 450 de RON. Trebuie sa fiti insa foarte atenti la tipul de albine pe care il cumparati si la starea lor de sanatate.

2. Care tip de stup este cel mai bun?
In Romania cel mai raspandit tip de stup este cel numit stup vertical cu rama „dadant” (435*162mm), care insa este foarte mare, asa ca fiti atenti la cei care va spun ca acest tip de stup este cel mai bun. In alte tari ale lumii, si mai ales in SUA se utilizeaza stupul multietajat, deoarece usureaza mult munca apicultorului- in acest caz se lucreaza cu corpul stupului nu cu rama. Stupul multietajat este conceput dupa stupul Langstroth si Rooth, dar a fost imbunatatit si adaptat la conditiile climatice din Romania. Volumul stupului poate fi marit oricat in functie de nevoi prin suprapunerea de noi corpuri. Acest stup este adaptat folosirii celor mai noi metode de crestere si exploatare a familiilor de albine. Stupul este format din trei corpuri cu dimensiuni identice care se suprapun, fiecare avand cate 10 rame. Partile componente ale acestui tip de stup sunt: fundul stupului, trei corpuri, rama hranitor cu hranitorul interior, rama de ventilatie, podisul despartitor, podisorul propriu-zis, capacul telescopic, tijele de fixare, blocul de urdinis si inchizatorul de urdinis. Dimensiunile exterioare ale corpului sunt 490*420*245 mm iar cele interioare de 450*380*245mm si un volum de 0,126 metri cubi sau 126 de litri. Grosimea tuturor peretilor este de 20 mm. Peretii laterali sunt strapunsi pe toata inaltimea de un orificiu cu diametrul de 10 mm prin care gliseaza tija de fixare a corpurilor in timpul transportului. Pentru fixarea partilor componente ale stupului, in vederea transportului, acesta este prevazut cu doua tije de otel cu diametrul de 6-8 mm si o lungime de 991 mm. 

3. Din ce se contruieste un stup?
Un stup se construieste din lemn de brad iar capacul trebuie sa fie din inox sau din tabla zincata. 

4. Am nevoie de o gradina mare in care sa tin stupii?
Nu neaparat. Este adevarat ca daca locuiti in mediul rural si aveti o gradina mare, atunci sunteti norocos, deoarece aveti spatiul ideal pentru o stupina. Totusi, in orase stupi pot fi amplasati chiar si pe acoperisul blocului, asta daca nu deranjati vecinii. 

5. Trebuie ca urdinisurile sa fie indreptate intr-o singura directie?
Intrarea in stup trebuie sa fie indreptata fie spre sud, sud-est sau sud-vest, la nivelul pamantului. Fiti atenti ca intrarea sa nu fie intreptata spre o poteca sau un drum, deoarece oamenii aflati in trecere ar putea fi intepati.

6. Vor avea albinele vreo influenta asupra palntelor pe care le cultiv?
Da. Albinele vor poleniza plantele pe care le cultivati, asigurandu-va in acest fel o recolta mult mai bogata. 

7. Imi vor deranja albinele vecinii?
Exista mari sanse. Astfel este necesar sa va asigurati ca amplasati stupii in asa fel incat albinele sa nu zboare direct in gradina vecinului.

8. Cum pot invata mai multe despre apicultura?
Cea mai buna metoda este sa urmati un curs de apicultura pentru incepatori organizate în perioada de iarnă la filialele judeţene ale A.N.C.A în colaborare cu A.C.A. Cursurile sunt autorizate iar la final se obtine o diploma autorizata de Ministerul Muncii. Cursul dureaza cam 3-4 luni. Cursurile sunt gratuite dar se percepe totusi o suma modica pentru diverse cheluieli care pot sa apara pe parcursul cursului. La finalul cursului se organizeaza un examen ce consta dintr-o proba scrisa si una orala pentru a verificare cunostintele acumulate. Exista si carti pentru incepatori, totusi acestea nu pot raspunde chiar tuturor intrebarilor pe care le aveti, pe cand un apicultor cu experineta poate face acest lucru.

9. De ce echipament am nevoie pentru inceput?
Pe langa costumul special pe care trebuei sa il purtati OBLIGATORIU, mai aveti nevoie de un afumator, dalta apicola, cleste apicol, cutit de decapacit, ridicatorul de rame, perie apicola, scaun apicol, lada de lucru, suport de rame, extractorul, si strecuratoarea pentru filtrat mierea.

10. Ma vor intepa albinele?
Nu te poti numi apicultor pana nu ai fost intepat de o albina. Purtativa calm cu albinele, nu fluturati mainile si bratele cand sunteti in jurul lor, nu umblati in stup cand este vreme ploioasa sau se apropie o furtuna. Daca respectati aceste reguli aveti sanse destul de mici sa fiti intepati de albine. Desi nu este dovedit stiintific, veninul de albine are proprietati curative. Totusi, exista oameni care sunt alergici la albine si pot face soc anafilactic. De aceea este bine sa stiti daca aveti sau nu alergie la albine inainte de a va apuca de apicultura.

11. Este necesar sa aloc mult timp pentru a avea grija de albine asa cum se cuvine?
Nu. In timpul verii este necesar sa va uitati in stup o data pe saptamana. Pe timp de iarna puteti sa va uitati o data pe luna daca au suficienta hrana, desi acest lucru nu este neaparat necesar. Totusi daca sunteti stresar dupa o zi grea de munca, stati in apropierea stupului si priviti albinele la lucru. Efectul terapeutic este de-a dreptul extraordinar.

12. Cum se ia mierea din stup si se pune apoi in borcane?
In primul rand se indepateaza cu multa grija albinele de pe rame, cu ajutorul periei sau al izgonitorului. Totusi cel mai comod este cu ajutorul unei suflante de aer. Apoi se ia rama, se decapaceste si apoi se introduce in storcator(centrifuga). Dupa ce mierea este stoarsa se strecoara, se lasa la ,atirat si apoi se pune in borcane. 

12. In afara de miere mai exista si alte produse apicole utile?
Da. Ceara de albine este utilizata pentru a produce lumanari si in industria cosmetica. Propolisul si laptisorul de matca se utilizeaza pentru proprietatile lor teapeutice.

13. Trebuie hranite albinele pe timp de iarna?
Da. Stupii ar trebui verificati o data pe luna. Daca simtiti ca sunt mai usori pregatiti niste turte din zahar si miere ce se pun deasupra ramelor. 

14. Sufera albinele de multe boli?
Albinele la fel ca orice alta creatura de pe pamant sufera si ea de diverse boli. Pentru a le feri de boli trebuie sa va asigurati ca interiorul stupului este curat si de doua ori pe an sa le administrati albinelor un tratament impotriva bolii numite varoua albinelor.

15. Care tip de albina este cel mai buna?
Pentru regiunea noastra cel mai bun tip este Apis Melifera Carpatica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu