sâmbătă, 13 august 2011

Bolile albinelor

Bolile albinelor

Albine sanatoase

Albinele, ca si orice organisme vii, se pot imbolnavi de diferite boli. Acestea, prin moartalitea pe care o produc in randul indivizilor coloniei, reduc numarul albinelor si prin aceasta familiile de albine se depopuleaza, devenind neproductive.
in multe cazuri, se ajunge la pierderi mari ducand la pagube insemnate pentru apicultori, prevenirea si depistarea lor reprezinta un factor extrem de important in asigurarea sanatatii familiilor de albine.

In orice sistem de crestere a albinelor rentabilitatea si progresul nu pot fi asigurate decat cu albine sanatoase, ce au o desfasurare normala a ciclului biologic. Toata lumea intelge teoretic acest lucru doar ca in practica nu este realizat atat de simplu.

Principalele boli ale albinelor

Varrooa respectiv Varrooza este cea mai frecvent intalnita.Nosemoza este destul de des intalnita si este cauzata de protozoarul Nosema apis, care se localizeasa si se inmulteste in peretele intestinului mijlociu al albinei.Nosemoza este considerata boala a mizeriei. Nosemoza apare in general la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, uneori reapare toamna.
Bolile albinelor se pot imparti in: boli infecto-contagioase si boli necontagioase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu