sâmbătă, 13 august 2011

Apilarnil


Apilarnil

Apilarnilul este un produs apicol natural obtinut din stup. Are proprietati biotrofice, energizante, vitalizante, tonifiante si psihotonice, ajuta la refacerea sistemului imunitar.

Apilarnilul este un produs apicol obtinut din larvele de trantor. Astfel intr-o colonie, numarul indivizilor masculi este de 400-1800 trantori rareori depasind numarul de 2000. Numarul de trantori crescuti si tolerati intr-o colonie de albine satisface necesarul biologic, fiziologic normal de masculi pentru a asigura imperecherea matcilor pe cale naturala. Pentru colectarea de apilarnil przinta interes in mod special doar staiul embrionar si larvar.
Apilarnilul in stare proaspata poate fi valorificat ca atare, se pastreaza la rece la minimum -5°C. Pentru o perioada mai mare de timp apilarnilul se convesrva in depozite frigorifice la temperaturi mai scazute de -20°C.
Perioada optima de producere a apilarnilului incepe o data cu inflorirea pomilor fructiferi. Odata ce timpul perminte putem incepe activitatea de recoltare a apilarnilului, In a 10-a zi de la depunerea oului in celule, se vor scoate faguri cu pricina din stup si se incepe recoltarea continutului integral al celulelor de trantori.

Aspectul produsului dupa recoltare este neomogen, fiind constituit din larve inglobate intr-un lichid laptos, De aceea se foloseste, in prezent, pentru realizarea de preparate apiterapice, fie in stare pura, fie in amestec cu alte produse apicole sau substante medicamentoase.
Dupa mixare produsul devine omogen, laptos. Culoarea lichidului si larvelor este usor galbuie, cu tendinta ca in timp sa capete nuanta spre cenusiu. Gustul este usor astringent, fara senzatii dezagreabile. Impuritati: la examenul microscopic al produsului triturat si centrifugat s-au observat detritusuri celulare si celule de polen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu